Proč recyklovat úsporné zářivky
Proč se recyklují nefunkční zářivky a jiná elektrozařízení?
Většina z nás už dnes ví, že vysloužilé lineární či úsporné zářivky je potřeba odevzdat k recyklaci. Ne všichni ale víme, proč a jaký je jejich další osud.
Recyklace nefunkčních zářivek je důležitá ze dvou důvodů. Tím prvním je ochrana životního prostředí před rtutí, která je v těchto výrobcích v malém množství obsažena. V jedné úsporné zářivce jde o 3–5 mg rtuti. Při mnohonásobně vyšších koncentracích může tato jedovatá látka poškodit nejen životní prostředí, ale i naše zdraví.
Druhým důvodem je opětovné materiálové využití, jež u zářivek a dalších světelných zdrojů v současnosti dosahuje více než 90 %. Využitím recyklovaných materiálů při další výrobě se šetří přírodní zdroje surovin.
Zpětným odběrem a ekologickou recyklací osvětlovacích zařízení se od roku 2005 zabývá neziskový kolektivní systém EKOLAMP, který tyto služby zajišťuje i pro naši obec. Obyvatelé naší obce mohou nejen nefunkční světelné zdroje, ale i další elektrozařízení, zdarma odevzdávat ve sběrném místě na pile, do sběrné nádoby na obecním úřadě nebo v elektro obchodě při nákupu nových.
Ze sběrných míst EKOLAMP sváží světelné zdroje a další vysloužilá elektrozařízení k ekologické recyklaci, díky které jsou z nich pro opětovné použití získávány druhotné suroviny, zejména kovy, plasty a sklo. Hliník, mosaz a další kovy se mohou znovu použít v kovovýrobě, z recyklovaných plastů jsou vyráběny např. zatravňovací dlaždice či plotové dílce a sklo se používá jako technický materiál.
Prostřednictvím EKOLAMPu se v roce 2020 recyklovalo 587 tun použitých světelných zdrojů a téměř 3 000 tun malých a velkých elektrozařízení. Díky EKOLAMPu se podařilo opětovně využít přes 90 % materiálů ze všech sebraných elektrozařízení. To je dobrá zpráva pro životní prostředí naší země.
Bohužel stále mnoho českých domácností nerecykluje a menší elektrozařízení včetně úsporných žárovek hází do komunálního odpadu. Do půdy se tak mohou dostat nebezpečné látky, se kterými si příroda jen tak neporadí. Právě vy můžete pomoci tuto situaci změnit.
Více se o problematice nakládání s nefunkčními zářivkami a dalšími elektrozařízeními dočtete na www.ekolamp.cz.
Datum: 13.07.2021
Kovy se třídí do plastu
Kovy do žlutých nádob s plastem
Kovové obaly bohužel často končí ve směsném komunálním (zbytkovém) odpadu. Přitom se jedná o snadno recyklovatelný odpad, který stačí pouze odložit na správné místo! Od roku 2015, kdy začalo platit v obcích v ČR povinné třídění kovových odpadů, se možnosti sběru kovových odpadů pro občany začaly rychle rozšiřovat.
Jelikož města a obce velmi často bojují s omezenými prostory v ulicích, stále častěji se můžete setkat s tzv. více komoditními sběry, kdy kovy lze třídit například dohromady s plasty nebo nápojovými kartony. V těchto případech jsou kontejnery vždy označeny samolepkami s popisem, co přesně je možné do kontejneru vytřídit.
I v naší obci je možné sbírat kovové odpady společně s plasty do žlutých nádob.
Jelikož jsou plasty ze žlutých kontejnerů dále ručně dotřiďovány podle barev a materiálů na třídicí lince, je relativně snadné takto dotřiďovat také další druhy odpadu, například kovy, aniž by to způsobilo vážné komplikace.
Tento způsob sběru je nejrozumnějším způsobem, jak snížit produkci směsného komunálního odpadu a efektivně třídit a svážet i drobné kovy z domácností. Díky tomu se šetří prostor pro sběrné místo a také náklady na dopravu.
Co vše tedy patří do žlutých kontejnerů?
• sešlápnuté PET lahve
• obaly od pracích, čistících a kosmetických přípravků
• kelímky od jogurtů, mléčných výrobků
• fólie, sáčky, plastové tašky
• balící fólie od spotřebního zboží
• obaly od CD disků a další výrobky z plastů
• nápojové plechovky a konzervy
• hliníkové obaly a alobal
• hliníková víčka od mléčných produktů
• kovové zátky, tuby, kancelářské sponky a další drobné kovové odpady
Kovové obaly, stejně jako obaly z plastů, by neměly obsahovat zbytky potravin, nebo jiného biologického materiálu. Jakékoli nadměrné znečištění způsobuje při konečném ručním třídění problémy a komplikuje samotnou recyklaci.
Do žlutých kontejnerů nepatří mastné obaly se zbytky potravin nebo čistících přípravků, obaly od žíravin, barev a jiných nebezpečných látek, podlahové krytiny či novodurové trubky. Nepatří tam také tlakové nádobky od nebezpečných látek.! Ty mohou být navíc nebezpečným odpadem. Nepatří tam ani tzv. těžké kovy, jako jsou například olovo nebo rtuť.
Žluté kontejnery nejsou určeny pro sběr velkých kusů kovů. Ty stále patří do výkupen surovin či na sběrné dvory. Při jejich vhození do kontejneru zaberou uvnitř mnoho místa, zároveň hrozí jeho poškození a také poškození svozové techniky při výsypech těchto nádob.
Více informací se dozvíte na www.jaktridit.cz.
Má to smysl. Třiďte odpad.
Datum: 12.07.2021
Sběr použitých jedlých olejů
Otázka „Co třídit?“ se zdá být jednoduchá. Jako první většinu napadne smažení nebo fritování. A to my doma neděláme, takže nás se třídění oleje netýká… OMYL! Většina produkce odpadního oleje v domácnosti nepochází ze smažení či fritování. Přinášíme vám přehled dalších potravin či pokrmů, ve kterých najdete olej či tuk vhodný ke třídění. Příště se rozhlédněte doma nebo při nákupu, a možná budete překvapeni kolik oleje kolem vás je.
Například nakládaný hermelín či jiné druhy sýrů naložené s chilli, česnekem nebo zeleninou. Vždy jsou potopené v oleji. A právě olej zajistí prolnutí chutí, vytvoří také prostředí ke zrání a díky tomu si můžeme správně vyzrálý hermelín i natřít na chleba. Ať už lahodné sýry kupujete nebo sami nakládáte, zbylý olej ze skleničky, kyblíku i z použitých talířku patří do olejové popelnice! A není ho málo. Mezi oblíbence patří i sušená rajčata. I ta se prodávají naložená v oleji. Zde slouží jako konzervant a pomáhá rozvinout chuť a vláčnost. Ať už je připravujete jakkoliv, vždy po nich zůstane dost oleje ideálního k vytřídění. Stejně je na tom salátová zálivka - ta může být na olejové bázi a pokud vám v míse zbude, šup s ní do lahve k třídění oleje. Jakákoliv nakládaná zelenina v oleji – česneky, papriky, chilli papričky a další. Zde všude lze posbírat značné množství oleje – a každá kapka se počítá. K naložení do oleje se hodí také hříbky. Olejový nálev je stejně populární jako sladkokyselý či slaný. Olej můžete slít do PET lahve i pokud obsahuje drobné kousky hub či zeleniny. Další jsou olivy ačkoliv se z nich lisuje především prvotřídní olej, ten se dá třídit také, samotné plody se většinou prodávají ve slaném nálevu. I přesto je najdeme naložené v oleji. I tento lze jednoduše slít do sběrné láhve. Nejen zde platí, že škoda kapky, která padne vedle. Olej může často zbýt i na talířcích, ten se dá také sbírat. Nevadí, pokud obsahuje trochu vody či nálevu, raději troška vody ve vytříděném oleji než troška oleje v odpadní vodě. Jasným adeptem na třídění oleje, je ten z rybích konzerv. Sardinky, sledě, makrely, tuňák a všechny ostatní známé i neznáme rybky v konzervě. Pro použití do salátu nebo do pomazánky doporučujeme přimíchat čerstvý, kvalitní olej a ten z konzervy vyhodit. Samozřejmě do správné popelnice – tedy do olejové. Naopak překvapivý pokrm, ze kterého lze získat olej ke třídění může být grilované maso, zelenina či sýr. Maso, lilek i hermelín potřebují jít na gril v olejovém kabátku. Ideálně s česnekem chilli nebo bylinkami. Pokud vám po grilování zbude marináda, výborně! Můžete ji také vytřídit.
Pomalu se dostáváme do oblasti smažení. Ano, většina se na něj dívá skrz prsty, ale upřímně – máme ten malý hřích rádi! Co třeba koblihy? Nebo langoš? I na těchto dobrotách si můžete pochutnat doma.
Dalším je typický smažený pokrm – smažené ryby, rybí prsty, fish&chips, řízky, smažené sýry. Můžete smažit na pánvi nebo fritovat. Na oleji, másle, sádle či jiném tuku. A všechny tyto oleje a tuky jsou vhodné ke třídění. Málo kdo ví, že se dá vytřídit i výpek z masa nebo tukový škraloup z vývaru. Je vhodné tento zbylý tuk slít do lahve na třídění a pak teprve dát pekáč nebo hrnec do myčky. Takto vám tuk nezanese potrubí pod dřezem a ještě dostane možnost, být znovu užitečný. Co takhle někdy vyzkoušet domácí smažená křidélka nebo špalíčky? Dbejte na to, aby se olej příliš nepřepaloval, použijte kvalitní olej na fritování (řepkový či palmový nebo jejich mix), nepoužívejte jej vícekrát – zchladnutí a opětovné zahřívání mění oleje a tuky na karcinogenní látky. Křidýlka a špalíčky smažte při 180°C po dobu 8-10 minut. Dále jsou tady hranolky – asi první věc co nás napadne, když se řekne smažení. A při přípravě rozhodně vzniká odpadní olej. Vyzkoušejte domácí hranolky z čerstvých brambor. Nejdříve je asi 4 minuty smažte ve 120°C oleji, kde se předvaří uvnitř. Zároveň je tato teplota dostatečně vysoká, aby se hranolky nenacucaly olejem. Po 4 minutách zvyšte teplotu na 180°C (palmové oleje zvládnou i teplotu 200°C). Poté se smaží do zlatova. A olej ze smažení patří kam? Do PETky a do popelnice. Po smažení nechte olej vždy vychladnout, abyste se při manipulaci nepopálili. Ani té PETce se nebude horký olej příliš líbit. Pokrmů a pochutin, ve který najdete jedlý olej a tuk vhodný k recyklaci je spousta. Záleží také jakou kuchyni preferujete – vietnamskou, indickou, thajskou, italskou, francouzskou, českou? V tomto článku jsme vám chtěli ukázat, že olej není je z fritovacího hrnce. Pravdou je, že klasické fritování v domácnostech tolik oblíbené není, to ale neznamená, že se nemůžete podílet na třídění oleje a chránit tak přírodní zdroje a snižovat emise. A nezapomeňte, že třídit se dají i pevné, živočišné tuky jako máslo a sádlo.
A v neposlední řadě si také ušetříte starosti s ucpaným potrubím ve vaší kuchyni či koupelně. Děkujeme, že třídíte! Poznámka na závěr – do olejových popelnic patří pouze jedlý odpadní olej a tuk! Nejsou určeny pro motorové, hydraulické, technické ani žádné jiné průmyslové oleje a maziva.
Datum: 11.08.2021
Komiks - SMOKEMAN - jak správně topit
Komiks - SMOKEMAN včetně vysvětlení textů
Fritovací olej do kanálu nepatří - poděkování
Děkujeme za sběr olejů
Je to již více než rok, co je možné v obci Kunčice pod Ondřejníkem odevzdávat použité jedlé oleje. Nejprve bychom vám všem za Trafin Oil, který oleje sbírá, rádi poděkovali.
Obec Kunčice pod Ondřejníkem se totiž v naší evidenci odběrů oleje umisťuje na velmi dobrých pozicích mezi ostatními zapojenými obcemi. Za dobu naší spolupráce se vybralo už úctyhodných 145 litrů!
Tím, že olej po vaření nevylijete do dřezu nebo toalety, pomáháte přírodě. Olej se totiž v takovém množství špatně rozkládá. Uleví se také kanalizacím a čističkám odpadních vod, které oleji a tuky vždy velmi trpí. Snižují se náklady na provoz a údržbu čističek a kanalizací.
Česko patří v Evropě mezi špičku ve třídění papíru, skla či plastů. Všichni jsme si zvykli odkládat tyto suroviny do barevných kontejnerů. Stejně tak si přejeme, aby i oleje nekončily v odpadech, ale ve správných kontejnerech. Ještě jednou děkujeme všem těm, co se snaží.
Za Trafin Oil
Pavel Drábek
Můžete se podívat i na toto video:
https://www.youtube.com/watch?v=4RhcCezWYH8
Je tam vidět, jak vypadá odpadní potrubí znečištěné tuky
Potravinářské tuky a oleje mohou způsobovat závažné problémy v kanalizačním systému, a to jak mechanické - zanášení kanalizace, tak i hygienické - zápach. Stejně tak působí i problémy v samotném procesu čištění na čistírnách odpadních vod, kde zhoršují sedimentační vlastnosti kalu a následně tedy i účinnost a odtokové parametry.
Po ochlazení tuků v kanálech vznikají hrudky, které se postupně nabalují a zachycují další příměsi. Ty ucpávají kanalizační čerpadla, obalují sondy ovládající jejich chod a zastavují je. Uvádí se, že dvě třetiny vypouštěných tuků se zachytí v kanalizaci. Tuky se v kanalizaci také částečně rozkládají, vznikají mastné kyseliny, a ty následně zvyšují korozi stěn kanálů a potrubí. V kanalizaci tuk a olej po smísení s jinými nečistotami vytváří tuhé nánosy, které brání volnému průtoku, a musí být proto velmi nákladně odstraňovány. V extrémních případech vznikne tuková kra takových rozměrů, že dojde k úplnému ucpání kanalizace.
Aby se předešlo potížím se zanášením kanalizace, doporučujeme občanům, abyste tuk dávali např. do krabice od mléka či starého sáčku, olej přelijte do PET lahve či láhve od oleje a můžete jej v horším případě takto vyhodit do popelnice nebo raději odevzdat na obecní úřad, kde bude shromažďován a dále předán k druhotnému ekologickému zpracování. Tuto službu můžete nově využívat od 5.12., kdy poběží zkušební provoz, po určité době může být upraveno dle získaných poznatků, o čemž budeme včas informovat.
Možnost odevzdání kuchyňských olejů na OÚ je každé pondělí 7.30-9.00 a 14.00-17.00 v garážích obecního úřadu
Nebo i jindy po dohodě s panem Kubínem (tel. 734 412 707)
zpracovali: Obecní úřad ve spolupráci s komisí pro životní prostředí
Datum: 25.01.2017
Leták - Kácení dřevin rostoucích mimo les
Stáhnout |
|
Vážení občané, v souvislosti s legislativními změnami na úseku ochrany přírody a krajiny byl aktualizován informační leták "Kácení dřevin rostoucích mimo les", který naleznete v Příloze této informace. |
|
Datum přidání: 15.12.2014 | Staženo: 581x |
Vyhláška o ochraně dřevin č. 189/2013 Sb.
Stáhnout |
|
Vážení občané, dovolujeme si Vás informovat o změně vyhlášky č. 189/2013 Sb., o ochraně dřevin o povolování jejich kácení. Novela této vyhlášky vyšla ve Sbírce pod č. 222/2014 Sb. dne 14.10.2014, je účinná od 01.11.2014 a zásadním způsobem mění možnost kácení dřevin v zahradách bez povolení orgánu ochrany přírody. Vyhlášku najdete v Příloze. |
|
Datum přidání: 03.11.2014 | Staženo: 615x |
Termovize v prevenci požárů
S příchodem zimního období přichází ruku v ruce i potřeba vytápění. Ať se jedná o topidla na tuhá paliva,plyn, top.oleje nebo elektřinu, vždy je tato činnost spojena s rizikem požárů. Na značném počtu požárů mají podíl i v poslední době oblíbené krby a krbová kamna. Příčin požárů může být celá řada. Chyby v provozu topidel, neodborné instalaci, zanedbáni povinností stanovených právními předpisy. Pokusme se na některé aspekty těchto příčin podívat.
Častou příčinou vzniku požárů je špatný technický stav topidel, které nejsou pravidelně kontrolovány. Scházející revize spotřebičů mají v případě požáru neblahý vliv na plnění náhrad od pojišťoven. Také vybavení domácnosti přenosnými hasícími přístroji ve smyslu vyhl.23/2008 Sb. je značně podceňováno. Až když hoří a voda není vždy tím nejvhodnějším hasivem, zjišťuje majitel domu, že např.práškový hasící přístroj nebo hasící rouška mu mohly ušetřit značné finanční náklady. V praxi je často pro účely kolaudace přístroj zapůjčen a po kolaudaci zůstává dům bez této ochrany. V době, kdy většina zařízení je závislá na elektrické energii, hašení vodou je možné až po vypnutí objektu od elektrické energie. Požár je však již rozšířen na většinu objektu. Jednou z výrazných příčin vzniku požárů jsou komíny a odtahy spalin z topidel. Vyhláška 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů ukládá majitelům komínů celou řadu povinností. Nejen povinnost počínat si tak, aby požár nevznikl,ale také aby byla prováděna pravidelná údržba a preventivní kontroly. Příloha č.1 ukládá povinnost pravidelného čistění komínů a to:
kotly do 50 kW |
pevná paliva |
kapalná |
plynná |
||
|
|
celoročně |
sezonně |
|
|
|
čištění spalinové cesty |
3x |
2x |
3x |
1x |
|
kontrola spalinové cesty |
1x |
1x |
1x |
1x |
|
výběr pevných částí |
1x |
1x |
1x |
1x |
Přesto, že si vlastník může vymetení provést sám, odbornou prohlídku může provádět pouze odborný kominický závod. Ve své praxi jsem se již několikrát setkal s podnikavci, kteří si chtěli přivydělat, ale jejich prohlídka byla shledána neplatnou. Proto doporučuji všem ověřit si oprávnění k provádění těchto služeb, než si tohoto člověka pustíme do domu. Mnohdy jsou majitelům domů doporučovány a za vysokých nákladů realizovány různé úpravy komínů, montáže nadstavců apod. Celá řada těchto technických vylepšení však nemusí být ve svém důsledku tou slibovanou úsporou topných nákladů, ale mohou být příčinou i vážné závady nebo usmrcení kysličníkem uhelnatým.Základem bezpečného provozu topidel je však prevence. Dobře provedená prohlídka spotřebiče, odtahu spalin i komína může odhalit celou řadu vážných závad. Bez použití moderní techniky však nelze některé závady spolehlivě odhalit a určit příčiny. Vypálená vnitřní vyzdívka, trhliny, nadměrné prohříváni stropních konstrukcí, poškozené zaústění kouřovodů, dřevěné stavební prvky v tělesech komínů, špatná instalace krbů a krbových kamen. Je to pak jen otázka času, než se tyto vady projeví.
Moderní termovizní technika a další měřicí zařízení umožňují odhalovat takováto místa a majiteli včas provést opravu. Nezvyklé zvýšení teploty na povrchu topných těles, vodičů el.instalace a dalších součásti staveb nebo technických zařízení signalizuje zpravidla možnost závady a závisí jen na posouzení, zda tato teplota je v souladu s provozními podmínkami, nebo signalizuje vážnou poruchu. Například u komína poškozená vyzdívka nebo trhlina se projevuje výrazným nárůstem teploty. Pokud je však komín omítnut, obílen vápnem a nedojde k propálení zdiva, nemusí tato závada být při běžné vizuální kontrole patrná.Tepelně namáhané dřevěné konstrukci, stačí i teplota kolem 100°C aby se vznítila. Termovizní technika nám pomáhá tyto nedostatky odhalovat a je tudíž důležitou součásti prevence proti požárům. Občané mající zájem o tuto službu mohou volat na tel. 721 828 353.
Miloslav Hrdý - odborně způsobilá osoba v PO
Datum: 13.12.2011